KERESŐ Apróhirdetés Fórum Látogatóknak Cégeknek Szakmai rovatok Rólunk AKCIÓ
 
  www.iparos.hu
Adatlap
A tapéták
A festés
mandm

Késztapéták

Azok az egy vagy többszínû, díszes, mintás (vagy kevésbé díszes) tapétafélék, amelyek vásárláskori tulajdonságait nem változtatjuk meg, és a díszítésen kívül (bordûr, tapétaszegély) több munkafázison nem esnek át, valamint a munka folyamán nem változik az állaguk.

Némelyik típus festhetõ, például a fûrészporos tapéta, egyéb festendõ lábazati és vliestapéták, és az üvegszövet tapéta.
Gyakorlatban ezeket hívjuk a "hagyományos" tapétáknak.
Jellemzõ méretük: 0,53 x 10,05 m-es tekercs, de anyaguk és az országok eltérõ szabványai miatt, elõfordulnak eltérések. Az elõkészítés nagysága, a tapétázandó felület épületfizikai lehetõségeit figyelembe véve, rendkívül széles termékskálából lehet válogatni.

Fõbb fajtái: papírtapéták, habtapéták, vinyltapéták, textiltapéták.

 

Papírtapéták

Makulatura tapéták (aljzattapéták):

Alapfelületként készítjük, nehéz tapéták alá, illetve különbözõ falfestési eljárások alá, amennyiben kisebb dilettáló repedések áthidalására van szükség. Szimplex egyrétegû, papírszínû gyártmányok. Szalag és tekercsszélességû változataik léteznek, több hosszúságban és súlyban.


Könnyû papírtapéták:

Egyrétegû (szimplex) sima felületû, egyszínû vagy nyomott mintás tapétaféle. Egyre kevésbé használatos, napjainkban.


Nehéz papírtapéták:

Két vagy többrétegû (duplex), dombornyomott tapéták. Színtartóak, de nem moshatóak, dörzsállóságuk gyenge.
Változatos színekben és mintázattal készülnek.

 

Habtapéták

Kétrétegû alappapírra felhordott festékpaszta, amely lágy meleg tapintást eredményez. A kisebb hibákat elfedi a falakon, a festékpaszta eltérõ vastagsága, struktúrája és színe miatt. A kialakuló fény-árnyék játéktól, úgynevezett "színárnyalat változtató" látványt nyújt. Tartós bevonatot képez, enyhén szigetelõ és portaszító tulajdonságúak.
Többszínû és csillámpor granulátummal bevont változata is létezik.

 

Vinyltapéták

Hagyományos vinyltapéta:

Kétrétegû alappapírra készülõ, mûselyem fedõrétegû tapétaféle. Jelenleg, a legfejlettebb tapétaféle.
Mosható, dörzsálló, tartós bevonatot képez. Változatos színekben és textúrákban kaphatóak.


Szimplex vinyltapéta:

Egyrétegû alappapíron, vékony mûanyag filmréteg található. Külsõleg hasonló a hagyományos vinyltapétához, de vékony alappapírjuk miatt, gyenge minõségûek.
Alárendeltebb falfelületekre ajánljuk.


Relief tapéta:

Kétrétegû alappapíron akril fedõréteg (festékpaszta) található. Tulajdonságai megegyeznek a hagyományos vinyltapétákkal. Általában átfesthetõek.

 

Textiltapéták

Hagyományos textiltapéta:

Papírhordozóra ragasztott szövet vagy textilszálakat tartalmazó, textilmintázatú tapéta. Vastagabb anyagával és sûrûbb textúrájával, elfedi a falak kisebb egyenetlenségeit. Tartós, erõs bevonatot képez, jól szellõznek, mosható változataik is léteznek. Környezetbarát tapéták.


Speciális textiltapéta (Vlies tapéta):

Rendkívül jól ellenáll a környezeti behatásoknak (Pl. kopás, ütés), tartós és erõs bevonatot képez a falakon. Repedésáthidaló tulajdonsággal is rendelkezik.

 

Festendõ tapéták

A festendõ tapéták alapvetõen jó tulajdonságait használjuk az általa felépített bevonatrendszerben

- a falak egyenletlenségeinek látványát a textúrájával jól takarja

- hõszigetelõ képességgel rendelkeznek, kellemesebb tapintásúak, a hõérzetet növelik.

- Jobban bírják a környezeti behatásokat, ütésállóbbak, a hajszálrepedések képzõdését megakadályozzák

- Igen változatos, finomabb-durvább textúrájukkal, mintázataikkal, egyenletes optikai hatás érhetõ el

- Könnyen felújíthatók, látványosan és fantáziadúsan díszíthetõk

 

Struktúra tapéta

Sima hátoldalú, dombornyomásos papírtapéta, széleskörû struktúra választékkal (Pl. rattan-optika, halszálka, moare stb.)

Ha bizonyos szögbõl esik rá a fény, csodásan láthatóvá válik a tapéta szerkezete. Mintázata miatt, a fal egyenetlenségeit jól elfedi.

Anyagféle: Novaboss Pro és Color

 

Kreatív tapéta

Finoman struktúrált felülete jól hagyja érvényesülni a különbözõ effektusokat, például az ütögetéses, tekercs, törléses, és sablontechnikákat.

Anyagféle: Viva

 

Textiltapéta

Tartós, 100% stabil, környezetbarát, PVC és üvegszálmentes tapéta. Rostanyag és textilszálból polimerizált kötõanyaggal kombinálva, speciális dombornyomással készül.

Kiválóan alkalmas az üvegszálas tapéta helyettesítésére a repedés áthidaló tulajdonsága miatt.

Anyagfélék: VliesFaser ambiente, -design, és color, Variovlies-Trendvlies

 

Fûrészporos tapéta

A németországi Wuppertal-ból több mint
100 éve indult hódító útjára, a Raufhaser,
a fûrészporos tapéta, melynek lényege, hogy többször is átfesthetõ, így lényegesen megnövelhetõ az élettartama és szélesíthetõ a felhasználási köre.

Az eredeti Raufhaser tapétákat, mind a mai napig a családi vállalkozásban mûködõ, Erfurt cég készíti.

A tapéta anyaga: Egy alappapírra felhordott ragasztóanyagba, kisebb-nagyobb (finomabb-durvább) szemcsézetû keményfa-köszörületet, fûrészport pergetnek, melyet egy újabb vékony papírréteggel fednek le. A felhasznált szemcsézettõl függõen, finom, közepes vagy durva struktúrájú tapéták vásárolhatóak. Mivel középnehéz tapéták, minden esetben makulaturázást (aljzattapéta) igényelnek. Így elég sokáig (akár 20-30 év) tartós bevonatot képeznek.

Jellemzõik: Különbözõ festékekkel átfesthetõek (többször is), diszperziós, latex, olaj festékekkel, és akár mosásállóvá is tehetõek. Tartós, jól szellõzõ, repedésáthidaló, a falak hibáit jól tompító, gazdaságos bevonat.
Az egyenetlen falak ideális felújító anyaga. Környezetbarát anyagokkal készül. Egyedüli hátrányuk, mint egyébként minden struktúrált anyagnak, hogy a por könnyebben megtapad rajtuk, mint a sima felületen.

Jól kombinálhatóak épületdíszítõ elemekkel, egyéb tapétákkal, falburkoló anyagokkal. Többfajta szélességben és hosszúságban kaphatóak.

 

Üvegszövet tapéta

Az üvegszövet tapétázás technológiája, nyugat-európából ered. Ott alkalmazták elõször az egyszerû struktúrájú durva üvegszövetet, homlokzati rendszerek alapjaként. Késõbb rossz állapotú, illetve nagy igénybevételnek kitett épületek belsõ tereinek kialakítására is használni kezdték. Hazánkban elsõ megjelenési helyei, a kórházak, középületek, gyorséttermek. Az üvegszövet gyártók az egyre bõvülõ piac és a kialakuló versenyhelyzet miatt, termékeik folyamatos továbbfejlesztésének útjára léptek. A fejlesztések, egyenletes anyagminõséget, széles és kifinomult termékskálát eredményeztek.

Anyaga finom üvegszál, melyet különbözõ vastagságú fonallá sodornak, majd ebbõl a fonalból, változatos szövetsrtuktúrákkal készülõ terméket szõnek.

Az alapfelület, amelyre a bevonatrendszer felkerülhet, lehet új és régi vakolt felület, beton, cement alapú faforgács, gipsz és gipszkarton felület. Viszonlag gyors elõkészülettel megkezdhetõ a felületek áttapétázása. A fal kisebb repedéseit, hibáit önmagában elfedi. Az alapfelület glettelésére, jellemzõen nincs szükség, egy alaposabb (szükség szerinti) vakolatjavítás elegendõ. Alapozásra minden esetben szükség van, a rendszer jó tapadása és az alapfelület pórustelítése érdekében. A tapétázás, fóliaragasztásos technikával készül, a falakat kenjük be ragasztóval, a tapéta felhelyezése elõtt. A változatos sruktúrában felhelyezett üvegszövet tapétát, hagyományos módon festjük, illetve ezek a struktúrák sok látványos díszítõfestési eljárást "engednek" meg. Ezáltal igen dekoratív eredmények érhetõek el.

Jellemzõi: Nehezen, illetve nem éghetõ, strapabíró, vegyszer és mosásálló, korrózióálló, repedésáthidaló, mérettartó anyagok. Többször átfesthetõ.

 

Folyékony tapéták

Kenhetõ textiltapéta

A Recitext folyékony textiltapéta alapanyaga, gyapot alapú pamutszál.

Reciklálás nevû eljárással készül, amely energiatakarékos és környezetbarát technológiával állítja elõ az alapanyagot pamuttextil hulladékból. Igen környezetbarát megoldás, az egyéb sok jó tulajdonsága mellett. Csillámpor hozzáadásával egyedi hatást érhetünk el.

Alkalmas lakások, irodák, középületek belsõ tereinek hõ- és hangszigetelõ burkolására. Megfelelõ alapozás után felhordható vakolatra, gipszkartonra, betonfalra, vagy hungarocellre is.

Rendkívül széles színskálával rendelkezik.

 

Papírtapéta

Instant ragasztót tartalmazó papírkeverék, amelyet folyékony makulaturázásra használunk.

Csomagolópapír színû, gyengén vízálló, kismértékben hõ és hangszigetelõ tulajdonságú.

 

Textiltapéták

Általánosan elterjedt, folyékony tapétaféle. Alkalmas régi és új falakra.

A falak kisebb hibáit elfedi, hõ és hangszigetelõ tulajdonságúak, nehezen éghetõ, környezetbarát. Az esetleges sérülései, jól javíthatóak. A hajszálrepedéseket elfedi, portaszító hatású. Vizes helyiségekben is alkalmazható, mivel páraáteresztõ.
Megjelenésében kifejezetten exkluzív, tetszetõs bevonat. 100% pamut textíliából készül. Számtalan színben és különféle csillámokkal készülhet. Kellemes tapintású felületével barátságos környezetet nyújt, és úgynevezett hõérzet növelõ hatása van.

Kombinálhatóak épületdíszítõ elemekkel, amivel még exkluzívabb látványt érünk el.

 

Bõr alapú tapéta

Folyékony tapéták közé tartozik a LEDEKOR bõr alapú tapéta, ami néhány éve jelent meg a magyar piacon.

Rendkívül kedvezõ tulajdonsága mellett, az ára is kedvezõ.

Csak természetes anyagokat tartalmaz, környezetbarát, rendkívül jõ hõszigetelõ képességû, portaszító, jól szellõzik, a felületi egyenetlenségeket kiválóan átfedi. Nehezen éghetõ, az estlegesen keletkezett hibák jól javíthatóak. Széles szín és dekor választékkal rendelkezik.

Beltéri és védett kültéri falfelületek burkolására ajánlják.

 

 

Egyéb tapéták :

Hõszigetelõ alaptapéta

A szigetelõ alátét tapéta zárt szerkezetû polietilén habanyaga, két oldalon papírhasírozással készül. A papírrétegeknek köszönhetõen az alátét tapétát ugyanúgy ragasztjuk fel, mint bármelyik nehéztapétát. Megszünteti a falak káros lehûlését. Nem ajánlatos vizes, gõzös helyiségekben illetve, komoly falszerkezeti hibáknál alkalmazni (erõs felázások, salétromosodás keletkezhet).

 

Parafa tapéta

A parafaburkolatok esztétikai megjelenésükbõl adódóan, nem igényelnek további felületkezelést. De igény esetén lehet glettelni és festeni is. Jól tartják a hõt, és hangelnyelõk, a falak szellõzését nem gátolják. Környezetbarát tapéta.

 

PVC tapéta

Alappapírra ragasztott PVC-fedõréteggel ellátott tapétaféleség. Erõs, tartós bevonat, repedésáthidaló, mosható, dörzsálló. Gyengén szellõzik. Általában csempe mintás, ugyanis csempeutánzat a célja. Vizes helyiségek tapétázására használjuk.

 

Öntapadós tapéta

Jellemzõen márvány, kõutánzat, valamint fafajtákat utánzó változataik a legelterjedtebbek. Léteznek egyszínû, fém illetve metál változataik is. Vékony, de erõs mûanyagból készülnek, moshatóak, szellõzésük nem jó. Tökéletes felületelõkészítést igényelnek.

 

Üvegtapéta

Nyílászárók üvegfelületeinek betekintés elleni, valamint fényszûrésre szolgáló, öntapadós tapétaféle.

 

Csempetapéta

Kimondottan díszítõ jellegû, régi csempeburkolat felfrissítésére szolgáló, mosható, öntapadós tapéta.

 

Képtapéta (Poszterek)

Végtelenített, illetve egyedi offszettnyomott tapétaféle. Vékony anyaguk miatt, gondos elõkészítést igényel. Változatos méret és képválaszték létezik. Kifejezetten hangulatkeltõ és díszítõ hatása miatt alkalmazzák.

 

Tapétaképek

Természeti képeket, figurális, gyakran stilizált jeleneteket bemutató, többszínnyomott tapéták. Falikárpitok, gobleinek, freskók utánzására alkalmazzák. (Pl.: Francia tapétaképek, Kínai-Japán jellegû tapétaképek)

 

Fémszövet tapéta

Fémszál fedõrétegû tapéta, amit leginkább a modern design elérésére alkalmaznak.

 

Lehallgatás elleni tapéta

Speciális fémszövet tapéta, a rádióhullámokat leárnyékolja, illetve visszaveri. Ezzel a tapétafélével az egész felületet burkolni kell, és kifejezetten nem környezet barát.

 

Falikárpitok

Közvetlenül a falra erõsített dekoratív, igényes textilek, díszítõ jellegük mellett egyéb jó tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Eltakarják a falak vagy mennyezetek hibáit, jó hang- és hõszigetelõk.

Készülhet ragasztással, illetve léckeretre rászegezve. Széleit zsinórokkal, paszománnyal, díszléceléssel dolgozhatjuk el, ami még mutatósabbá teszi a textilt.

A természetes alapanyagú selyemkárpitokat a napfénytõl védeni kell, mert színük és mintázatuk fakulhat. Az erõs szövésû mûszálas textilek kevesebb törõdést igényelnek.
Legmutatósabbak, az erõs és hangsúlyos színekben (arany, vörös, zöld, királykék, püspöklila) domináló falikárpitok. Széleik díszítésére fõképpen arany, illetve ezüst színeket alkalmazunk, de a textil mintázatában megtalálható egyéb színekkel is nagyon szépen kiemelhetõ. Ha egyszínû, akkor tetszés szerint választható a textil színének világosabb, vagy sötétebb (más) árnyalata.


Küldje el ismerősének ezt az oldalt!
Az Ön neve
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Az iPAGE ingyen elkészíti weblapját!